Siirry pääsisältöön

3 Vinkkiä stressiin

Viime kuu oli todella kiireinen, jonka takia tännekin kirjoittaminen jäi vähän vähemmälle (ärsyttää tämä kun olis sitä aikaa pitäny jostain löytää).. Tämä kuu on kuitenkin vielä kiireisempi. Laskin juuri, että seuraava päivä jolloin minulla ei ole mitään on 18. joulukuuta. Ja jossain kohtaa pitäisi myös ehtiä ostamaan joululahjoja ja lukea tuleviin kokeisiin.. Joulu on stressin aikaa, jonka takia haluankin antaa omat vinkkini stressistä selviytymiseen ja sen kanssa elämiseen.

Stressittömiä kuvia :)
Stress free photos :) 



1. Tee listoja

Yksi iso asia, joka stressaa minua, on asioiden unohtaminen. Jos päivällä keksin mahtavan joululahjaidean, niin yleensä illalla tai seuraavana päivänä sitä miettiessä en vaan saa päähäni mikä se oli. Tästä seuraa ärsytys ja ahdistus, joiden mukana taas stressi. Tai esim. jos olen miettinyt aamulla mitä minun täytyy tehdä koulun jälkeen ennen harkkoja ja koulusta tullessa pää lyö tyhjää, tulee tästäkin ärsytys, ahdistus ja olo että olen unohtanut jotain tärkeää, mitä en kerkeä tekemään myöhemmin. Joillekin taas voi tuo ärsytys ja ahdistus iskeä vaikkapa kaupassa jouluruokia ostaessa, kun unohtaa mitä piti ostaa.
Näihin ongelmiin vastaus minulta löytyy kännykästä. Sovelluksia listojen ja erilaisten muistiinpanojen tekemiseen löytyy varmaan satoja. Minulla parhaiten toimii valmiiksi Apple:n laitteista löytyvä Notes -sovellus. Päivän mittaan tulevat ideat on helppo kirjoittaa muistioon. Ottaa vaan kännykän taskusta ja lisää asian sinne. Note:ihin voi myös lisätä kuvia tai vaikka piirtää, ja se toimii kauppalistana tai muuna sellaisena.
Jos kännykkä ei ole lempi kapistuksesi, niin listoja voi kirjoittaa myös paperille tai vihkoseen. Asioiden listaaminen helpottaa elämää, kun ajatukset ja ideat saa tuotua siisteiksi teksteiksi, joita voi lukea koska vaan.



2. Ole aktiivinen

Ei, en tarkoita tällä sitä yleistä: "Liiku ja urheile niin kaikki huolesi katoavat!" (vaikka tavallaan se on kyllä totta ;) ). Tarkoitan niitä hetkiä, kun tulen väsyneenä kotiin, rojahdan sängylle enkä millään jaksaisi aktivoitua nousemalla ylös tekemään sitä tärkeää asiaa. Jos näin käy, niin asian tekeminen vaan lykkäytyy seuraavaan päivään, joka kasvattaa stressiä.
Joskus väsyttää ja ei oikeasti jaksa, joka on ok. Mutta esim. näin loppu vuodesta, kun on paljon tehtävää joka stressaa, niin sieltä sängynpohjalta ylös nouseminen ja asioiden tekeminen on tärkeää. Se ei aina ole helppoa, jonka takia kannattaakin löytää joku asia, joka saa sinut pomppaamaan sängyltä ylös. Se voi olla joku tosi energinen tai energiaa antava biisi. Se voi olla pieni palkinto, esim. palanen suklaata tai joulukalenterin luukun avaaminen. Se voi olla mitä vaan mikä motivoi sinua olemaan aktiivinen ja tekemään asioita.





3. Rentoudu ja nauti

Tämä on ehkä kaikista tärkein vinkkini, sillä se unohtuu usein stressitasojen kasvaessa. Vaikka aktiivisena oleminen on tärkeää, niin vielä tärkeämpää on joskus jäädä sinne sängynpohjalle ja rentoutua. Kannattaa myös muistaa, että rentoutuminen voi olla paljon muutakin. Joku rentoutuu siellä sängyssä kirjaa lukien, joku rentoutuu liikkumalla ja urheilemalla, joku ystävien kanssa oleskellessa ja joku taas vaikkapa leffassa käymällä. Rentoutuminen voi siis olla vaikka mitä, mutta tärkein asia siinä on se, että saa hetkeksi itsensä irti siitä arjen tohinasta ja niistä stressaavista asioista.
Rentoutumisen lisäksi tärkeää on myös nauttia. Tärkeää on nauttia arjesta tehdessä niitä stressaaviakin asioita. Tämä voi olla hyvin vaikeaa ja tietenkin elämässä pitää tehdä asioita, joista ei täysin nauti. Kannattaa kuitenkin yrittää löytää niistä ei niin kivoista stressaavista asioista juttuja, joista voi nauttia. Elämä on kuitenkin suurimmaksi osaksi sitä perus arkea, joten jossei siitä nauti, niin iso osa elämästä ja elämisestä menee hukkaan. Muista siis rentoutua ja nauttia!

Kommentit