Siirry pääsisältöön

Vegaaninen joulu

En ole vegaani, mutta kotona ruokavalioni ei oikeastaan sisällä yhtään eläinperäisiä tuotteita. Tämä oli ensimmäinen vegaani jouluni ja pakko sanoa, että ruoat olivat (ja ovat edelleen ;) ) paljon parempia kuin perus jouluruokamme. Kerron nyt teille mitä erilaista jouluruokaani kuului tänä vuonna.

Riisipuuro, johon piilotetaan manteli, on aina jouluaaton aamupala. Yleensä riisipuuro keitetään kermaan tai täysmaitoon, mutta tänä vuonna puuro valmistettiin mantelimaitoon. Se ei maistunut erikoiselta, koska syön kasvipohjaiseen maitoon tehtyä puuroa tosi usein aamulla, mutta todella hyvää se on! Jouluna riisipuuroon kuuluu myös luumukiisseli (mummoni sanoin sekahedelmäsoppa), joka on ihan normaalisti aina ollut vegaanista.
Minun jouluaaton aamupalaan kuuluu aina myös täytekakku, sillä 24. päivä on joulun lisäksi myös syntymä- ja nimipäiväni. Vegaanisia täytekakkuja on vaikea löytää mistään, ja joulun alla leipomista ja kokkaamista on muutenkin tosi paljon. Täytekakun sijasta aamupalapöydässä tänä vuonna koreili puolukka-valkosuklaa raakakakku. Se oli ihanan makuista! Vaikka täytekakuistakin todella tykkään, niin oli raakakakku vähintään yhtä hyvää.
Seuraavaksi joulun pääateriaan, jonka ruokaisimpana osana on meillä aina ollut karjalanpaisti ja perunat. Karjalanpaistin korvaaminen on helppoa ja siihen voi käyttää monia eri kasvipohjaisia proteiinituotteita niinkuin esim. härkistä tai nyhtökauraa. Minun tekemään karjalanpaistiin valikoitu nyhtökaura, joka oli oiva valinta nyhtökauran joulu editionin takia. Nyhtökaura karjalanpaisti on niiiin hyvää ja se on myös paljon helpompi ja nopeampi valmistaa kuin perus karjalanpaisti.


Monien lempi jouluruoaksi valikoituu kinkku. En itse ole ikinä kinkusta oikein pitänyt, mutta tänä vuonna minulle iski kauhea hinku tehdä vegaaninen joulukinkku. Asun kaukana Ruohonjuurista ja kaikista tämän tapaisista kaupoista, joten seitankinkkuaineksen ostaminen jäi vain haaveksi. Löysin onneksi jalotofukinkun reseptin ( http://www.jalotofu.fi/reseptit/jalotofukinkku/ ) netistä, ja siitä syntyi oikeasti todella hyvän makuinen kinkku. En olisi ikinä uskonut pitäväni joulukinkusta näin paljon. Tämä kruunasi joulupäivälliseni.

Jouluruokaan kuuluu myös tietysti laatikot. Vegaanisia laatikoita joulupöydässämme oli härkäpapulaatikko ja punajuuri"laatikko". Ne olivat erittäin maittavia! Minua jäi kuitenkin vähän harmittamaan muiden vegaanisien laatikkojen puute, koska laatikot ovat lempilajini jouluruoista. Mutta ensi vuonna pöydässä on sitten kaikkia eri sorttisia vegaanisia laatikoita, mukaan lukien suosikkini porkkanalaatikko.
Piparkakkutalo kuuluu ehdottomasti jouluun, sillä se koristaa kahvipöydän ja maistuu hyvälle. Piparitaikina on kaupasta ostettua tietysti ei kananmunaa tai maitotuotteita sisältävää. Pikeerin valmistin itse tomusokerista ja kikherneiden säilykeliemestä. Olen tiennyt jo pidemmän aikaa, että tuota säilykelientä voi käyttää esim. juuri valkuaisen sijasta. Hämmästyin kuitenkin kuinka hyvin se vaahdottui ja miten pikeeriin tuli samanlainen kiilto kuin kananmunan valkuaisesta tehdessä. Pikeeri jähmettyi myös tarpeeksi nopeasti, eikä siinä tomusokerin alta maistu yhtään kikherne. Tämä on varmaan rumin piparkakkutalo jonka olen tehnyt, mutta se on vain kiireen ja sohimisen tulos. Onneksi se ainakin maistuu hyvälle!

Viimeisenä joulun, mutta myös arjen herkku: suklaa. Suklaakonvehteja syödään jouluna, mutta niitä löytyy myös usein joululahjapaketeista. Tänä vuonna Fazerin ja Pandan rasiat vaihtuivat maidottomiin suklaarasioihin ja -levyihin. Monet maidottomat suklaat miellyttävät makunystyröitäni enemmän kuin maidolliset, sillä useat niistä ovat tummaa suklaata, jota rakastan. Maito- ja valkosuklaan ystäville löytyy myös vegaanisia vaihtoehtoja (esim. ichoc -suklaalevyt). Paljon suklaata on jo syöty, joten kuvissa on vain synttäri- ja joululahojani.
Toivottavasti muilla oli yhtä makoisa joulu kuin minullakin! 


Kommentit